Home » ESRS

Trends

ESRS standards: wat zijn deze standaarden en waarom is de rapportage belangrijk?


Wat zijn de ESRS Standards en waarom zijn die standaarden belangrijk voor jouw organisatie? Het zijn richtlijnen om prestaties te rapporteren op het gebied van milieu, sociale verantwoordelijkheid en goed bestuur. De standaarden zijn ontworpen voor meer transparantie en consistentie in ESG-rapportages. Dat verduidelijkt de impact van bedrijven op de wereld om hen heen.

Hoe moet je de ESRS-standaarden gebruiken en zijn die ook voor jouw bedrijf verplicht? Wat valt er onder de standards en wat zijn bijvoorbeeld de verschillen met de GRI (Global Reporting Initiative), SASB (Sustainability Accounting Standards Board), en TCFD (Task Force on Climate-related Financial Disclosures)? Wij zetten het voor je op een rij. Daarnaast leggen we uit hoe je met Moss eenvoudig zorgt voor de belangrijke financiële rapportages die horen bij de standaarden voor ESRS.

Waarom zijn de ESRS-standaarden belangrijk?

Waarom zijn de ESRS-standaarden belangrijk?

De Environmental, Social, and Governance Reporting Standards (ESRS) helpen organisaties om meer transparant te communiceren, betere beslissingen te nemen en te voldoen aan belangrijke (ESG)regelgeving en compliance. Bovendien draagt het bij aan mogelijk concurrentievoordeel én verbeter je het risicobeheer.

Meer transparantie

De ESRS vormt een set uniforme rapportagestandaarden. Als alle organisaties op dezelfde manier communiceren over hun ESG-prestaties draagt dat bij aan meer transparantie. Dat betekent dat investeerders, klanten en andere stakeholders de inspanningen en prestaties van verschillende organisaties makkelijker met elkaar kunnen vergelijken. Dat versterkt het vertrouwen en verbetert de geloofwaardigheid

Tip: de ESG-criteria gaan over milieu-, sociale en bestuurscriteria voor de activiteiten van bedrijven, die impact hebben op de samenleving of het milieu. Samen worden ze gebruikt om de duurzaamheid en ethische gevolgen van investeringen te meten.

Betere investeringsbeslissingen

Investeerders nemen steeds vaker beslissingen op basis van ESG-criteria. De ESRS Standards helpen daarbij, vooral vanwege de toegenomen transparantie. Dat maakt het mogelijk om bijvoorbeeld te investeren in organisaties die hoog scoren op ESG-factoren. Vaak beperkt dat het risico, omdat de organisaties beter zijn voorbereid op de toekomst. Ook binnen bedrijven helpen de standaarden om keuzes te maken voor investeringen in projecten die hoog scoren op de ESG-factoren.

Regelgeving en compliance

Steeds meer overheden stellen aanvullende verplichtingen voor ESG-rapportages. Door te voldoen aan ESRS-standaarden voldoe je aan de verplichtingen die de overheid stelt.

De verplichtingen in Nederland zijn afgeleid van Europese verplichtingen. Je kunt dan denken aan:

  • Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)
    Zowel grote beursgenoteerde bedrijven als niet-beursgenoteerde bedrijven en zelfs bepaalde kleine en middelgrote ondernemingen moeten rapporteren over hun ESG-prestaties.
  • Klimaatwet en Energieakkoord
    Zowel de Klimaatwet als het Energieakkoord leggen verplichtingen op, die invloed hebben op de verplichte ESG-rapportage. De ESRS-standaarden zorgen voor transparantie.
  • Europese Green Deal
    Het doel is om de EU in 2050 klimaatneutraal te maken. Er geldt ook Nederlandse wetgeving, bijvoorbeeld om de uitstoot in 2030 al te verminderen met 55%.

Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR)
Organisaties moeten rapporteren over de diversiteit in hun bestuur en hoe ze die bevorderen. Daarnaast vraagt de wet om verantwoording en transparantie, volgens de ESRS Standards.

Risicobeheer met ESRS

Dankzij ESRS-standaarden wordt het voor organisaties makkelijker om potentiële problemen en risico’s te beheren, bijvoorbeeld als het gaat om milieuschade, sociale onrust en governance-kwesties. Dat helpt langdurige schade aan het imago of de organisatie te voorkomen.

De ESRS-rapportage verplicht organisaties om hier helder en transparant over te communiceren, volgens de richtlijnen die daarvoor zijn afgesproken.

Hoe werd ESRS ontwikkeld?

Hoe werd ESRS ontwikkeld?

De ontwikkeling van ESRS volgt op de ESG-standaarden, die in de jaren 1990 en 2000 werden ingevoerd. Dat was toen nog vaak vrijwillig. Organisaties zoals het Global Reporting Initiative (GRI) en de Carbon Disclosure Project (CDP) zetten op dit gebied de eerste stappen.

Daarna volgden er standaarden en frameworks, zoals de Sustainability Accounting Standards Board (SASB) en de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD). Die hielpen om de ESG-rapportage te formaliseren.

De International Sustainability Standards Board (ISSB) die in 2021 werd opgericht maakte de weg vrij voor ESRS-standaarden. De standaarden helpen organisaties om te voldoen aan de verplichtingen van bijvoorbeeld de Europese Green Deal en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

ESRS werd ontworpen om vanuit een uniforme basis te voldoen aan de richtlijnen voor ESG-rapportage. Het framework werd ontwikkeld door EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group).

ESRS: regelgeving en compliance

ESRS: regelgeving en compliance

Er geldt verschillende EU-regelgeving, waar je vanuit compliance als organisatie aan moet voldoen. De Nederlandse verplichtingen zijn vaak afgeleid van de Europese wet- en regelgeving op dit gebied. We zetten de belangrijkste regelgeving en compliance-vereisten rondom ESRS voor je op een rij.

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

Je moet als organisatie voldoen aan de rapportagevereisten van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Dit is een vervanging van de oude Non-Financial Reporting Directive (NFRD).

De CSRD verplicht grote bedrijven om gedetailleerde en gestandaardiseerde ESG-informatie te verstrekken. Het doel is meer transparantie en de vergelijkbaarheid van duurzaamheidsrapportages. Dat moet duurzame investeringen bevorderen. Deze regelgeving geldt voor grote bedrijven, waaronder beursgenoteerde ondernemingen en onder voorwaarden ook bepaalde niet-beursgenoteerde ondernemingen.

International Sustainability Standards Board (ISSB)

Het International Sustainability Standards Board (ISSB) heeft wereldwijde standaarden ontwikkeld voor duurzaamheidsrapportages. Het doel is een uniforme rapportage, die voldoet aan de standaarden overal te wereld, waaronder de ESRS in Europa.

De ISSB probeert op die manier een wereldwijze standaard vast te leggen, vooral om de vergelijkbaarheid en consistentie in ESG-rapportage te verhogen.

Facturen en ontvangsten
beheren met Moss

Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD)

Ten slotte is het belangrijk om rekening te houden met de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD). De TCFD biedt een kader om de impact van de bedrijfsvoering op klimaatverandering te rapporteren.

Het doel is om bedrijven te helpen bij deze rapportages, bijvoorbeeld om klimaatgerelateerde financiële kansen en risico’s in kaart te brengen. De TCFD vormt een aanvulling op de ESRS-rapportages die verplicht zijn.

ESRS-standaarden in Nederland: wat is er verplicht?

In Nederland moeten zowel beursgenoteerde ondernemingen, andere grote ondernemingen (250+ medewerkers, €40 miljoen omzet, €20 miljoen balanstotaal) en bijvoorbeeld banken, verzekeringsmaatschappijen en financiële instellingen rapporteren volgens de ESRS Standards. 

Nederland heeft de Europese CSRD-wetgeving opgenomen in de Nederlandse wetgeving. Concreet moeten organisaties sinds 2024 uitgebreide duuraamheidsrapportages verstrekken, volgens de ESRS-richtlijnen. Dat moet de duurzaamheidstransitie meer transparant maken. Bovendien moet het de druk op organisaties verhogen, om verantwoord te ondernemen.

Geplande ontwikkelingen en veranderingen

De ESRS-standaarden worden ook in Nederland steeds belangrijker. Veel organisaties zoeken naar tools en bijvoorbeeld naar training voor medewerkers. Dat komt door meerdere redenen. Ten eerste zijn de ESRS-standaarden definitief verplicht geworden, voor de genoemde grote en andere organisaties. Daarnaast wordt dit steeds belangrijker, voor steeds meer organisaties.

Er wordt bijvoorbeeld verwacht dat de CSRD-criteria in de toekomst ook zullen gelden voor kleine en middelgrote ondernemingen, om een bredere dekking te creëren. Daarnaast komen er waarschijnlijk specifieke standaarden per sector, om per industrie de nauwkeurigheid van rapportages verder te verbeteren.

Ook wordt er gewerkt aan een integratie van de ESRS-standaarden met de ISSB-standaarden. Op die manier ontstaat er een wereldwijde aanpak, voor de rapportage van ESG-activiteiten. Zowel Nederland als de rest van Europa sluiten daarmee aan op de rest van de wereld, voor een meer uniforme aanpak.

Ten slotte zal de regelgeving waarschijnlijk strenger worden, naarmate meer organisaties hiermee te maken krijgen. Er komen bijvoorbeeld externe auditverplichtingen, om te controleren of organisaties rapporteren volgens de standaarden voor ESRS. Onafhankelijke auditors moeten op die manier de betrouwbaarheid en de integriteit van de gegevens waarborgen, zodat daar geen twijfel over kan bestaan.

Wat verplicht de ESRS-rapportage per branche of sector?

Wat verplicht de ESRS-rapportage per branche of sector?

De ESRS-rapportage heeft tot doel om zo uniform mogelijk te rapporteren over ESG-initiatieven. Dat moet duidelijk maken wat organisaties op dit gebied doen, én hoe zich dat verhoudt tot de inzet van andere bedrijven en instellingen. De standaarden voor ESRS moeten ervoor zorgen dat de verschillende Environmental Social Governance-inzet en reports zo transparant mogelijk zijn, bijvoorbeeld om de inzet van verschillende organisaties met elkaar te vergelijken.

Er gelden specifieke vereisten en uitdagingen per branche, net als een aantal best practices. We zetten die op een rij, om de ESRS-vereisten per sector in kaart te brengen.

ESRS voor de financiële sector

Banken en andere financiële instellingen moeten voldoen aan strikte ESRS-standaarden, om te rapporteren over hun ESG-activiteiten en -inzet. Het gaat bijvoorbeeld om de milieu-impact van investeringen die ze doen en leningen die ze verstrekken. Daarnaast moeten zij transparant zijn over hun inzet op sociaal vlak en de richtlijnen voor governance die ze hanteren. Vooral de diversiteit in het bestuur en ethisch gedrag zijn belangrijke elementen.

De uitdaging voor veel financiële instellingen zit in het meten en rapporteren van de indirecte milieu-impact, vooral van investeringen. Het blijkt in de praktijk lastig om betrouwbare gegevens te verkrijgen, van bedrijven waarin wordt geïnvesteerd.BNP Paribas kiest er bijvoorbeeld voor om gedetailleerde rapportages over de ecologische voetafdruk van hun investeringen te delen, net als informatie over de strategieën om die voetafdruk te verkleinen.

ESRS voor productiebedrijven

Productiebedrijven en fabrikanten moeten volgens de ESRS Standards bijvoorbeeld rapporteren over het energieverbruik, het afvalbeheer en de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen. Daarnaast zijn voor hen de sociale aspecten belangrijk, zoals de arbeidsomstandigheden voor medewerkers en de veiligheid op de werkplek.

Belangrijke uitdagingen binnen ESRS voor deze organisaties zijn bijvoorbeeld het meten van de uitstoot en afvalproductie. Vooral bij complexe productieprocessen is het soms lastig om aan te tonen wat er precies gebeurt en welke gevolgen dat heeft. Daarnaast moeten productiebedrijven extra maatregelen nemen om de veiligheid en gezondheid van medewerkers te garanderen, vooral in de meer uitdagende geografische regio’s.Siemens AG rapporteert bijvoorbeeld uitgebreid over de milieuprestaties en de inzet om de ecologische impact te verminderen. Het Environmental Sustainable Portfolio is daar een goed voorbeeld van.

ESRS voor de technologiesector

Vooral technologische bedrijven moeten bijvoorbeeld rapporteren over de energie-efficiëntie van hun datacenters en het elektronisch afvalbeheer. De ESRS-standaarden verplichten deze organisaties om dit op een transparante en uniforme wijze te doen. Steeds vaker gelden er ook aanvullende richtlijnen voor bijvoorbeeld de inzet van AI en gegevensbescherming, op het gebied van privacy.

De grote uitdagingen voor technologiebedrijven vormen het verminderen van energiegebruik in de datacenters en het beheer van elektronisch afval. Daarnaast moeten zij de diverse internationale normen voor gegevensbescherming en privacy naleven. Vooral de Europese (en Nederlandse) wetgeving zijn streng op dat gebied.Google deelt bijvoorbeeld een Environmental Report, waarin de strategieën voor energie-efficiëntie en het gebruik van duurzame energiebronnen beschreven worden. Daarnaast is er een uitgebreid programma opgezet om oude hardware te recyclen.

Wat verplicht ESRS precies?

Wat verplicht ESRS precies?

In de verschillende sectoren en industrieën vragen de ESRS-standaarden om bijvoorbeeld:

  • Transparante rapportage
    Een ESRS-rapportage volgens de richtlijnen draagt bij aan meer transparantie. Daarin worden zowel de huidige prestaties (bijvoorbeeld op het gebied van ESG) beschreven, als de toekomstige doelen. Die combinatie geeft een duidelijk beeld van wat de organisatie doet en wat er in de toekomst volgt op dit gebied.
  • Inzicht in gegevensverzameling
    Concreet dragen de standaarden voor ESRS bij aan bijvoorbeeld rapportage over gegevensvezameling en -bescherming. Het is belangrijk om gedetailleerde te beschrijven welke milieu-impact dat heeft en welke sociale gevolgen er zijn.

Duidelijke normen voor leveranciers
Ten slotte is het belangrijk om bijvoorbeeld te rapporteren over de normen die er gelden voor leveranciers en andere partners. Als die aan strikte eisen moeten voldoen geldt dat als inzet op het gebied van ESG. Ook training en andere informatieoverdracht vraagt om duidelijke rapportages, waarbij de ESRS-standaarden kunnen helpen.

Implementatie en uitvoering: hoe ga je aan de slag met ESRS?

Je wilt als organisatie aan de slag met ESRS, dus met de standaarden voor Environmental, Social, and Governance Reporting. Hoe pak je dat aan? Dit stappenplan voor ESRS helpt je op weg.

1. Voorbereiding en planning

Begin met het vaststellen van de doelstellingen. Bepaal de specifieke doelen, als het gaat om ESRS voor de organisatie. Je kunt denken aan:

  • Verhogen van transparantie
  • Voldoen aan wettelijke eisen
  • Verbeteren van duurzaamheidsprestaties

Zodra je de doelen hebt vastgesteld voer je een interne audit uit. Op die manier bepaal je waar de organisatie op dit moment staat, als het gaat om de ESG-rapportage. Bovendien breng je op die manier alvast in kaart waar de (belangrijkste) verbeteringen mogelijk zijn.

Identificeer ondertussen de verschillende stakeholders, zoals aandeelhouders, werknemers, klanten en leveranciers. Zet hun verwachtingen en behoeften op een rij, als het gaat om de ESG-rapportage die je volgens de ESRS Standards wil opstellen.

2. Stel een ESRS-team samen

Stel vervolgens een ESRS-team samen. Verzamel in dat team bijvoorbeeld specialisten vanuit financiën, HR, van de juridische afdeling en uit operations. Op die manier breng je meerdere disciplines samen, die verantwoordelijk worden voor de rapportage op basis van de standaarden van ESRS.

Besteed ondertussen tijd aan de ESRS-training, zowel van de betrokken medewerkers als de bredere afdelingen. Gebruik een ESRS-tool en training, om medewerkers wegwijs te maken in wat er belangrijk is. Dat helpt bij de implementatie. Train medewerkers in ieder geval in de ESRS-vereisten, in de methoden en in een aantal best practices vanuit andere organisaties.

3. Doe een ESRS Gap Analysis

Het is daarna belangrijk om de huidige status binnen de organisatie in kaart te brengen, ten opzichte van de ESRS-vereisten. Vergelijk daarom de huidige ESG-inzet vanuit de organisatie met de vereisten. Zo stel je vast op welke manier je hierover aanvullend moet rapporteren. Of wat je op een andere wijze moet rapporteren, om de transparantie te bevorderen.

Stel prioriteiten om te bepalen welke inzichten vanuit de Gap Analysis je als eerste oppakt. Maak op die manier een plan, om uiteindelijk te voldoen aan de ESRS-standaarden voor de rapportage van de ESG-inzet.

4. Bepaal de ESRS-strategie

Bepaal de formele strategie, om te voldoen aan de ESRS-vereisten. Houd daarbij rekening met de specifieke vereisten en voorwaarden per sector. Bepaal vervolgens het beleid dat je binnen de organisatie gebruikt, net als de concrete procedures om daarmee aan de slag te gaan.

Stel meetbare doelstellingen vast, in combinatie met Key Performance Indicators (KPI’s) om te meten in hoeverre je de doelstellingen haalt. Monitor de voortgang en plan momenten voor de evaluatie en bespreking van de verdere inzet.

Facturen en ontvangsten
beheren met Moss

5. Implementeer de ESRS-aanpak

Ga vervolgens concreet aan de slag met de ESRS-standaarden, door die te implementeren. Werk vooraf een plan uit, op basis van technieken voor projectmanagement. Kies bijvoorbeeld voor Agile Project Management om snel in te spelen op veranderingen in regelgeving of veranderende prioriteiten binnen de organisatie. Met Scrum kun je de ESRS-projecten opdelen in kleinere en beheersbare taken, die je uitvoert in concrete sprints. Of gebruik Kanban, waarmee je de workflow visualiseert en ervoor zorgt dat medewerkers goed op de hoogte zijn van wat er nog moet gebeuren.

6. Monitoring en ESRS-rapportage

Het is belangrijk om de inzet en voortgang te monitoren, zodat je een beeld krijgt van de stappen die je zet op het gebied van de ESRS-rapportage. Plan bijvoorbeeld wekelijkse vergaderingen, waarin je de voortgang bespreekt en eventuele problemen oplost.

Plan daarnaast in dat je bijvoorbeeld jaarlijks een duurzaamheidsrapport zal publiceren. Daarin beschrijf je hoe je als organisatie voldoe een de vereisten op het gebied ven ESRS. Je rapporteert volgens de standaarden die er gelden, om te voldoen aan alle regelgeving en compliance.

7. Evaluatie en verbetering

Ten slotte is het belangrijk om alvast de momenten voor evaluatie te plannen, zodat je gaandeweg kunt verbeteren. Verzamel bijvoorbeeld feedback van de verschillende stakeholders. Houd een enquete of vraag ze via forums hun ervaringen te delen. Pas de strategie vervolgens aan, zowel op basis van de feedback als op basis van eventuele aanvullende regelgeving. 

Beschrijf op die manier bijvoorbeeld hoe je als organisatie de CO2-uitstoot met een bepaald percentage omlaag hebt kunnen brengen. Of beschrijf de verbetering van de diversiteit binnen het personeelsbestand. Dat zijn belangrijke mijlpalen op het gebied van ESG, die je volgens de ESRS-standaarden op een transparantie wijze kunt communiceren.

ESRS voor een duurzame bedrijfsvoering

ESRS voor een duurzame bedrijfsvoering

De ESRS-standaarden hebben indirect invloed op de duurzaamheid van de bedrijfsvoering. Dat komt door de richtlijnen, die verplichten tot transparantie communicatie over de inzet op het gebied van ESG. Dat geeft stakeholders inzicht in de getoonde inzet, waardoor ze organisaties onderling makkelijker met elkaar kunnen vergelijken.

Transparantie en verantwoording

ESRS draagt met de standaarden daardoor indirect bij aan de transparantie en verantwoording door organisaties. Zij moeten communiceren over hun milieuprestaties, de sociale impact en hun governance. Zowel investeerders, klanten, medewerkers als bijvoorbeeld de maatschappij krijgen een beter inzicht in wat er gebeurt en hoe zich dat verhoudt tot andere bedrijven en instellingen.

Minder milieu-impact

De meer transparante rapportage en verantwoording moedigt bedrijven aan om zich beter te gedragen als het gaat om CO2-uitstoot, watergebruik, afvalbeheer en andere milieu-impact. Ze moeten hun impact nauwkeurig monitoren en rapporteren, waardoor er een prikkel ontstaat om daar voorzichtiger mee te zijn. Zo verkleinen organisaties dankzij de ESRS-standaarden uiteindelijk hun ecologische voetafdruk.

Verbeterde sociale inzet

Aan de andere kant stimuleert ESRS om meer te doen dat sociale impact heeft. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld betere arbeidsomstandigheden, meer aandacht voor mensenrechten en een grotere betrokkenheid bij de gemeenschap of maatschappij. Dat bevordert een ethische bedrijfsvoering, die bijdraagt aan positieve impact op de maatschappij.

Sterkere governance voor organisaties

Ook stellen de ESRS-standaarden duidelijke richtlijnen voor goed bestuur. Belangrijke thema’s daarbij zijn bijvoorbeeld transparantie in de besluitvorming en ethisch gedrag, net als de naleving van wet- en regelgeving. Op die manier dragen de standaarden bij aan een cultuur van integriteit en verantwoording binnen de organisatie.

Impact van rapportage volgens ESRS

Impact van rapportage volgens ESRS

Organisaties die gebruik maken van ESRS-tools en hun medewerkers hierin trainen plukken daarvan uiteindelijk de vruchten. Wie ESRS implementeert en volgens die standaarden rapporteert ervaart de positieve impact hiervan, zowel op de eigen business als de bredere maatschappij.

Duurzame groei

De standaarden voor ESRS dragen bijvoorbeeld bij aan meer duurzame groeistrategieën. De focus ligt op langdurige duurzaamheid, in plaats van de winst op de korte termijn. Dat draagt bij aan een meer duurzaam businessmodel, dat veerkrachtig blijkt op het moment dat de economische groei een keer tegenzit.

Meer innovatie en efficiëntie

Bovendien wakkeren de ESRS Standards de creativiteit binnen organisaties aan. Ze zoeken bijvoorbeeld naar nieuwe manieren om efficiënter gebruik te maken van technologie. Of ze houden hun processen extra tegen het licht, om tot nieuwe inzichten te komen. Een minder milieubelastende manier van werken kan bedrijven vooruit helpen. Het leidt tot lagere kosten én tot meer concurrentiekracht, waardoor het mes positief aan twee kanten snijdt.

Verbeterde reputatie en marktpositie

Bedrijven die dankzij ESRS transparant rapporteren over hun ESG-inzet werken aan hun reputatie. Dat heeft zowel directe als indirecte invloeden. Het draagt bijvoorbeeld bij aan de klantloyaliteit, net als aan een sterker werkgeversmerk. Op die manier verstevigt het bedrijf de marktpositie, verhoogt het op termijn de aandeelhouders waarde én trekt het makkelijker nieuw talent aan. Al die voordelen samen maken rapportage volgens de ESRS-standaarden een interessante investering.

Positieve impact op milieu en maatschappij

Ten slotte gaan organisaties dankzij de ESRS-richtlijnen concreet aan de slag met bijvoorbeeld milieubeheer en meer sociale inzet. Op die manier dragen ze bij aan een schonere, gezondere en eerlijkere wereld. Dat heeft voordelen voor het milieu en de samenleving, net als voor de maatschappij in het geheel.

Hoe moeten bedrijven hun ESRS-rapportage opstellen?

Hoe moeten bedrijven hun ESRS-rapportage opstellen?

Hoe ga je aan de slag met ESRS-rapportage en hoe verzamel je de benodigde data? Organisaties die willen rapporteren volgens de ESRS-standaarden kunnen daarvoor een handig stappenplan gebruiken. Veel ESRS-tools zijn ingericht volgens dit stappenplan, dus sluiten daar naadloos op aan.

1. Voorbereiding en planning

Begin met de belangrijke voorbereiding, om de rapportage te plannen. Doe bijvoorbeeld een stakeholderanalyse. Stel vast welke interne en externe stakeholders er betrokken zijn en welke informatie zij graag ontvangen.

Analyseer vervolgens de belangrijkste kwesties op het gebied van milieu, sociale impact en governance voor de organisatie. Bepaal daarbij steeds de invloed op zowel de organisatie als op de verschillende stakeholders die er betrokken zijn.

Benchmark de kwesties, de inzet en de impact. Stel op die manier vast hoe je het als organisatie doet, bijvoorbeeld ten opzichte van andere bedrijven in de branche. Of beoordeel de internationale standaarden, om vast te stellen in hoeverre je daaraan voldoet. 

Tip: zoek naar ‘best practices’ in de branche of van specifieke bedrijven, op het gebied van ESRS-rapportage. Soms kun je daar in korte tijd veel van leren.

2. Data verzamelen

Het is daarna belangrijk om de data te verzamelen. Maak een plan voor de dataverzameling. Werk in dat plan zowel een tijdlijn uit als bijvoorbeeld de verantwoordelijke personen. Gebruik bijvoorbeeld deze tools voor het verzamelen van ESRS-data:

TCFD Recommendations: voor klimaatgerelateerde financiële publicaties

3. Data-analyse en -verificatie

Je wilt de data daarna analyseren en verifiëren. Dat is belangrijk, om van de data te bepalen wat deze zeggen en of je daar inderdaad op kunt vertrouwen. Opnieuw zijn er een aantal tools beschikbaar om dit te doen, zoals Microsoft Excel, Tableau of Power BI voor het analyseren en visualiseren van gegevens.

Zorg ook voor de externe verificatie van de gegevens, om de betrouwbaarheid daarvan vast te laten stellen. Overweeg bijvoorbeeld een externe audit of de verificatie door een andere externe partner.

4. Rapportage en communicatie

Ten slotte kom je toe aan de daadwerkelijke ESRS-rapportage. Schrijf een duidelijk en beknopt rapport, met zowel de kwalitatieve data als de kwantitatieve data die je gebruikte voor de analyse.

Publiceer de rapportage volgens de ESRS-standaarden in ieder geval op de eigen website, net als bijvoorbeeld via social media of op platformen op het gebied van duurzaamheid. Maak de inzichten wereldkundig, in lijn met het doel van ESRS om de transparantie te verbeteren.

Wat zijn de beste ESRS-tools?

Wat zijn de beste ESRS-tools?

Zoek je naar geschikte tools voor ESRS? Een aantal tools kan je helpen om de informatie helder te structureren en transparant te beschrijven en communiceren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • GRI Standards
    Met de Global Reporting Initiative (GRI) Standards kies je voor een framework dat wereldwijd wordt gebruikt om over de duurzaamheid van bedrijven te rapporteren. Dankzij de uitgebreide richtlijnen, de modulaire structuur en de transparantie is het een populaire keuze. Je kunt beginnen met bijvoorbeeld de GRI 101 Foundation, gevolgd door de standaarden voor GRI 200 (Economisch), GRI 300 (Milieu) en GRI 400 (Sociaal).
  • SASB Standards
    Het Sustainability Accounting Standards Board (SASB) is een alternatief hiervoor, dat vooral geschikt is voor financiële informatie op het gebied van duurzaamheid. Unieke aspecten hiervan zijn de richtlijnen voor 77 verschillende sectoren, de focus op de financiële kwesties voor investeerders en de vergelijkbaarheid van rapportages van verschillende bedrijven. Door de SASB Standards te integreren in de reguliere financiële rapportages creëer je een helder en compleet beeld van de prestaties.
  • CDP Reporting Tool (voorheen Carbon Disclosure Project)
    De CDP Reporting Tool is een platform voor bedrijven om hun milieu-impact te presenteren, bijvoorbeeld als het gaat om klimaatverandering, waterveiligheid en bosbeheer. Vooral de emissies, klimaatrisico’s en strategieën om emissies terug te dringen zijn belangrijke elementen. Door de CDP-vragenlijsten in te vullen kun je rapporteren over de milieu-impact en strategieën binnen de organisatie.

Over ESRS en andere standaarden

Ben je benieuwd hoe ESRS zich verhoudt tot bijvoorbeeld GRI, SASB en TCFD? Het is belangrijk om vast te stellen dat de ESRS-standaarden bedoeld zijn om te rapporteren over ESG. Welke standaarden je gebruikt verschilt per branche en per type organisatie. We vergelijken de standaarden van ESRS met die voor GRI (Global Reporting Initiative), SASB (Sustainability Accounting Standards Board), en TCFD (Task Force on Climate-related Financial Disclosures).

Global Reporting Initiative (GRI)

De Global Reporting Initiative (GRI) wordt wereldwijd breed geaccepteerd, dus is een van de meest gebruikte standaarden voor ESG-rapportage. Bovendien gaat het om gedetailleerde richtlijnen, die helpen bij het rapporteren van de impact op allerlei duurzaamheids-aspecten. Wat opvalt is vooral de sterke nadruk op het betrekken van stakeholders bij de rapportage.

Aan de andere kant is de Global Reporting Initiative (GRI) relatief complex, waardoor het tijdrovend kan zijn om dit te implementeren. Ook is de standaard weinig flexibel, in vergelijking tot andere standaarden. Dat kan leiden tot extra administratief werk.

Sustainability Accounting Standards Board (SASB)

Het Sustainability Accounting Standards Board (SASB) biedt veel mogelijkheden om sector-specifiek te rapporteren. De standaard houd rekening met wat er speelt in diverse industrieën en branches. Wat opvalt is dat er een duidelijke focus is op de informatie die relevant is voor investeerders. Bovendien is de standaard minder uitgebreid dan de GRI, dus kost het minder tijd om deze te implementeren.

De nadelen van het Sustainability Accounting Standards Board (SASB) zijn de beperkte omvang en de relatieve nieuwigheid. Daardoor komen sommige milieu- en sociale kwesties niet helemaal aan bod. Bovendien is de bekendheid en acceptatie wereldwijd nog niet zo groot.

Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD)

De Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) is vooral gericht op de financiële risico’s en kansen, op klimaatgebied. De standaard helpt bedrijven bij het in kaart brengen van de risico’s, om daar helder over te rapporteren. De focus ligt net als bij het SASB vooral op investeerders, al hebben ook financiële instellingen veel behoefte aan deze gegevens.

Ook de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) kent een beperkte focus, namelijk op klimaatrisico’s. Daardoor komen niet alle ESG-onderdelen aan bod. Bovendien is de implementatie soms lastig, omdat bepaalde gegevens lastig te verzamelen zijn.

Voor- en nadelen van ESRS-standaarden

Rapporteer je volgens de ESRS-standaarden? Dan ben je daarin volledig, dankzij de holistische benadering van alle ESG-aspecten voor milieu, sociaal en bestuur. Bovendien sluit de ESRS-rapportage volledig aan op Europese wet- en regelgeving, waardoor dit de populaire keuze is in zowel Nederland als de rest van de Europese Unie. Je rapporteert transparant en consistent, waardoor rapportages makkelijker te beoordelen en vergelijken zijn. 

Houd er rekening mee dat de ESRS-standaarden vooral regionaal populair zijn, namelijk binnen Europa. Daarnaast is de ESRS relatief nieuw, waardoor er beperkte voorbeelden beschikbaar zijn. Ook is er nog relatief weinig ondersteuning voor de implementatie hiervan, al wordt daar door verschillende ondersteunende organisaties hard aan gewerkt.

Financiële rapportage met Moss

Financiële rapportage met Moss

Met Moss vereenvoudig je de financiële rapportage binnen jouw organisatie. Profiteer van minder papierwerk, een snellere maandafsluiting en 80% meer nauwkeurige rapportage. Moss herkent fouten automatisch en kan die bovendien voor je herstellen. Zo kloppen de financiële gegevens, als belangrijk uitgangspunt voor bijvoorbeeld de ESG-rapportage.

Dus wil je rapporteren volgens de ESRS-standaarden? Gebruik Moss om de financiële rapportages te vereenvoudigen en verbeteren. Boek een demo of bekijk alvast hoe het werkt.

FAQ

Wat zijn de ESRS-standaarden?

ESRS staat voor Environmental, Social, and Governance Reporting Standards. Het is een framework voor organisatie, om de prestaties op het gebied van milieu, social beleid en governance (ESG) te meten en rapporteren. ESRS helpt bij het verbeteren van de transparantie, het naleven van regelgeving en het bevorderen van duurzaamheid.

Hoe verschilt ESRS van GRI of SASB?

ESRS is ontwikkeld in de EU, op basis van Europese wet- en regelgeving. Bovendien is ESRS specifiek afgestemd op de ESG-onderdelen, dus milieu, sociaal en governance. Ook biedt ESRS flexibiliteit binnen branches en sectoren, iets waar het bij GRI en SASB enigszins aan ontbreekt.

Welke organisaties moeten voldoen aan ESRS?

De ESRS-standaarden gelden voor grote organisaties, beursgenoteerde bedrijven en andere bedrijven in de EU of die zich moeten houden aan Europese wet- en regelgeving. Het gaat in eerste instantie om bedrijven die voldoen aan twee van deze drie voorwaarden: meer dan 250 werknemers, minimaal €40 miljoen omzet per jaar of minimaal €20 miljoen balanstotaal.

Wat zijn de belangrijkste onderdelen van een ESRS-rapportage?

Een ESRS-rapportage gaat in ieder geval over milieu (bijv. CO2-uitstoot, energieverbruik), sociaal (bijv. arbeidsomstandigheden, maatschappelijke betrokkenheid), en governance (bijv. bedrijfsbestuur, ethiek).

Hoe begin ik met de implementatie van ESRS?

Begin met het in kaart brengen van alles wat de organisatie doet op het gebied van ESG. Verzamel daarvan de data, om een analyse te maken. Stel daarna een projectteam samen, waarbij duurzaamheid, financiën en bijvoorbeeld HR een plek krijgen. Maak daarna een stappenplan voor de implementatie, bijvoorbeeld door ESRS-vereisten vast te stellen, de data te verzamelen en een rapportagestructuur op te stellen.

Jens van Daalen
Laatste berichten van Jens van Daalen

    Our digital content is for information purposes only and does not constitute legal or tax advice. All content is compiled with the utmost care. However, they do not replace binding advice and are not guaranteed to be correct or complete. We do not assume any liability. For individual advice, please consult a lawyer or tax advisor.