Home » CVC-Code Creditcard

Betaalkaarten

CVC-code van een creditcard: alles over dit controlecijfer


Iedereen die weleens met een creditcard heeft betaald, heeft het CVC-nummer voorbij horen komen. Maar wat betekent CVC precies en waarom is het zo belangrijk voor het creditcardbetalingsproces? We leggen je graag meer uit over het CVC-nummer, waar je het precies op de creditcard kunt vinden en waarom het zo essentieel is voor veilige online of telefonische transacties.

Wat is een CVC-code?

CVC staat voor ‘Card Validation Code’. Het is een unieke combinatie van cijfers die je op een creditcard ziet staan. Deze 3- of 4-cijferige beveiligingscode wordt gebruikt om het betalen met creditcard veiliger te maken. Op de voorzijde van de kaart staat het langere creditcardnummer.

De CVC vind je meestal op de achterzijde van de kaart. Net als het lange kaartnummer wordt het CVC-nummer op de kaart gedrukt tijdens de productie. Anders dan de naam, het lange kaartnummer en de vervaldatum, wordt de CVC niet in reliëf op de kaart gedrukt. Dat zorgt ervoor dat de beveiligingscode niet machinaal te lezen is.

Voorheen werd het CVC-verificatienummer onzichtbaar in de magneetstrip opgenomen, dit noemen we CVC1-kaarten. Deze waren minder veilig en zijn daardoor ook niet meer in gebruik. Tegenwoordig gebruiken we de nieuwere CVC2-kaarten. Gebruikers kunnen hiermee veilig online of telefonisch bestellen en betalen.

Denk hierbij aan betalingen voor aankopen in een webwinkel, het boeken van een vlucht of het huren van een auto. Deze transacties worden ook wel CNP-transacties (Cardholder Not Present) genoemd. Je bent tijdens de betaling zelf namelijk niet fysiek aanwezig. Daarom is een goede beveiliging extra belangrijk.

Wanneer gebruik je de CVC-code?

Met het CVC-nummer wordt het creditcardbetalingsproces veiliger gemaakt. Het is een extra laag van beveiliging voor online en telefonische transacties. Met alleen een creditcardnummer kan een online of telefonische aankoop niet geverifieerd worden. Dat kan alleen in combinatie met het CVC-nummer.

Nadat je de creditcardgegevens hebt ingevoerd, wordt het CVC-nummer gevraagd als extra verificatiestap. Het nummer wordt geverifieerd door de creditcardmaatschappij of bank die de kaart heeft uitgegeven, voordat de transactie wordt goedgekeurd. Als het CVC-nummer correct is, wordt de betaling bevestigd en ontvang je een bevestiging van de aankoop.

Het controlecijfer heeft wiskundig gezien niks gemeen met het kaartnummer zelf. Daardoor kan alleen de uitgevende bank het kaartnummer verifiëren. Fraudeurs kunnen dus niet betalen met gestolen of vervalste creditcardgegevens, zoals het kaartnummer en de naam van de eigenaar. Wees wel voorzichtig met de kaartgegevens. Als het CVC-nummer door een ander wordt opgeschreven of je verliest de kaart, dan bestaat er nog steeds kans op creditcardmisbruik. Het is dus belangrijk de creditcardgegevens altijd veilig te bewaren.

Betaalkaaren van Moss
voor alle uitgaven

Het CVC-nummer wordt nooit opgeslagen door de verkoper of winkel waar je bij winkelt. Dit vermindert het risico van gegevensmisbruik. Zelfs als de koper zou worden gehackt, kan het CVC-nummer niet worden gestolen omdat het verificatienummer niet op hun servers wordt opgeslagen.  

Met welke gegevens kan ik een creditcardbetaling doen?

Wanneer je met een creditcard online betaalt, worden meestal meerdere gegevens tegelijkertijd gevraagd. Ook dat verhoogt de veiligheid tijdens het gebruik. Alle gegevens die je nodig hebt, staan op de kaart zelf en kunnen dus alleen ingevoerd worden wanneer je in het bezit bent van de kaart. Dit werkt hetzelfde met een virtuele creditcard. Alle benodigde gegevens worden naar jou als gebruiker verzonden, zodat je er gemakkelijk online mee kunt betalen.

De gegevens die nodig zijn om met een creditcard te kunnen betalen:

  • Achternaam
  • Creditcardnummer
  • CVC
  • Vervaldatum

Waar vind je het CVC-nummer?

Op een Visa- of Mastercard-creditcard vind je het CVC-nummer meestal op de achterkant van de kaart, in het handtekeningenveld. Het kaartnummer staat in reliëf op de voorzijde gedrukt, net als de naam van de kaarthouder.

Je herkent het beveiligingsnummer aan de drie of vier cijfers, vaak staat het schuingedrukt. Dit CVC-nummer moet ingevuld worden bij het afrekenproces bij online winkelen. Bij American Express-creditcards staat het CVC-nummer aan de voorzijde van de kaart, rechts van het RFID logo, als een viercijferige cijferreeks.

Hoe wordt het CVC creditcardnummer ook wel genoemd?

Het CVC-nummer heeft verschillende afkortingen, afhankelijk van de creditcardaanbieder. Dat maakt het soms wat verwarrend. Het enige verschil is echter de naam van de code. Wat de naam ook is, het doel blijft hetzelfde, namelijk veilig betalen met je creditcard. Daarom zetten we een aantal andere benamingen voor je op een rijtje:

  • CVV – Card Verification Value
  • CSC – Card Security Code
  • CCV – Card Code Verification
  • CID – Card Identification
  • CVN – Card Verification Number

Wat als je CVC-nummer wordt blootgesteld aan een ander?

Heeft iemand je CVC-nummer gezien? Neem dan direct contact op met de creditcarduitgever. Veel banken en instellingen hebben een 24/7 klantenservice die snel kan reageren op dergelijke situaties. Zij kunnen de creditcard per direct blokkeren en een nieuwe kaart uitgeven met een ander CVC-nummer.

Let ook goed op ongeautoriseerde transacties. Controleer daarom regelmatig je creditcardafschriften. Merk je een verdachte activiteit op, bijvoorbeeld geld dat is afgeschreven waarvan je zeker weet dat jij er geen voor autorisatie hebt gegeven? Meld dit dan direct aan de creditcarduitgever. Veel creditcardmaatschappijen bieden bescherming tegen frauduleuze transacties en helpen je bij het oplossen van het probleem.

Veilig betalen met creditcard voor bedrijven

Ook voor bedrijven is veilig betalen met een creditcard van groot belang. Benodigd gereedschap wordt ermee aangeschaft, medewerkers boeken er treinkaartjes en hotels mee voor zakenreizen of abonnementen op computerprogramma’s worden ermee betaald. Zo zijn er tal van uitgaven te bedenken voor bedrijven waar een creditcard voor nodig is. Met Moss kunnen bedrijven op een veilige manier creditcards beschikbaar stellen aan alle werknemers. Zonder risico’s en met volledige kostenbeheersing.

Heb je meerdere bedrijfscreditcards nodig? Geen probleem. Moss biedt zowel fysieke kaarten als virtuele creditcards. Deze zijn onbeperkt uit te geven. De creditcards van Moss kunnen bijvoorbeeld worden voorzien van een budget of zijn slechts eenmalig te gebruiken. Dit stelt freelancers in staat om gemakkelijk de tools aan te schaffen die ze nodig hebben om hun werk uit te voeren.

Bij de virtuele creditcard van Moss wordt het kaartnummer, de CVC en de vervaldatum eenvoudig digitaal doorgegeven. Zo kunnen de gegevens direct voor online aankopen worden gebruikt. Alle betalingen zijn transparant en realtime te traceren. Zowel praktisch als veilig.

Moss geeft bedrijven volledige flexibiliteit – met virtuele en fysieke creditcards

Veilig betalen met een creditcard is ook cruciaal voor bedrijven:

Ze worden gebruikt om te betalen voor het gereedschap dat ze nodig hebben, treinkaartjes en hotels te boeken en vele andere zakelijke uitgaven te betalen. Met Moss kunnen bedrijven deze optie nu beschikbaar maken voor alle medewerkers – zonder de gebruikelijke risico’s en met volledige kostenbeheersing.

Digitaliseer boekhouden:
Je team sterker maken

Het maakt niet uit hoeveel bedrijfscreditcards nodig zijn: Moss biedt aan de ene kant fysieke kaarten en aan de andere kant kunnen de respectieve beheerders in het bedrijf een onbeperkt aantal virtuele creditcards uitgeven. Deze kunnen bijvoorbeeld worden uitgegeven met een budget of slechts één keer worden gebruikt, zodat freelancers eenvoudig de werkbenodigdheden kunnen kopen die ze nodig hebben om hun taken uit te voeren.

Bij de virtuele versie worden het kaartnummer, de CVC en de vervaldatum eenvoudig digitaal doorgegeven, zodat deze direct kunnen worden gebruikt voor online aankopen. Alle betalingen zijn transparant en kunnen in realtime worden gevolgd – wat zowel praktisch als veilig is.

Jens van Daalen
Laatste berichten van Jens van Daalen

    Our digital content is for information purposes only and does not constitute legal or tax advice. All content is compiled with the utmost care. However, they do not replace binding advice and are not guaranteed to be correct or complete. We do not assume any liability. For individual advice, please consult a lawyer or tax advisor.